16 augustus

WSV Emmen goed in beeld tijdens de Gouden Pijl.

Het kostte koersdirecteur Anne Knol deze keer alle moeite om een waardig deelnemersveld bij elkaar te krijgen. Vooral de Eneco Tour gooide roet in het eten. Uiteindelijk stonden er in de Gouden Pijl slechts 13 ‘echte’ profs aan de start. De rest van het veld was gerecruteerd uit de continentale semi-profploegen, waardoor o.a. Elmar Reinders, Stan Wijkel, Tijmen Eising, Niels Goeree, Gert Jan Bosman en Lars Horring ‘aan de bak’ konden in Emmen. Allemaal lid van de WSV Emmen.

Zoals gebruikelijk in een profcriterium kregen de toeschouwers een mooie show voorgeschoteld met veel wisselende decors en een ontknoping, die pas in de laatste ronde in z’n plooi viel. Het was niet bergkoning Rafal Majka, die de eer kreeg, maar Laurens Ten Dam, die op het laatste moment nog aan het deelnemersveld kon worden toegevoegd. Majka werd tweede en Lieuwe Westra derde. Daar achter volgde de rest van de kopgroep, die uit zeven renners bestond. Daarbij zaten Wilco Kelderman, Luca Paolini, de zeer actieve Pieter Weening en Elmar Reinders, één van de plaatselijke favorieten.

Voorafgaand aan de profkoers was er de gebruikelijke reclame-optocht met voorop de jeugd (en trainers) van WSV Emmen. Zo te zien waren de meesten weer terug van vakantie, want het was één blauwe zee aan truien. Daarna konden er mooi nog wat handtekeningen worden gescoord en toen de jeugd bovendien nog een ronde mee mocht fietsen met de profs, was het feest helemaal compleet.

Dat gold in het bijzonder voor Lotte Bakker. Als jongste Nederlandse kampioen, die WSV Emmen heeft voortgebracht, had zij de eer om wethouder Bouke Arends te mogen assisteren bij de ondertekening van het contract met de KNWU. Dat contract bekrachtigt de toewijzing van de organisatie van een superweek vol met NK’s aan de gemeente Emmen in de week van 20 tot en met 28 juni van het volgend jaar.
Ook Henk Kuiper, onze oudste kampioen, was uitgenodigd bij de ondertekening van het contract. Henk, die onze club gedurende zijn hele carrière trouw is gebleven, behaalde zowel in 1983 als in 1985 de titel bij de veteranen.
De gemeente heeft ondertussen een stuurgroep op de rails gezet, die de organisatie van deze superweek moet gaan coördineren. Deze groep bestaat uit Denis Assen, Gerard Feringa, Femke Kuik, Anita Klingenberg en Eline Faber. De daadwerkelijke organisatie van deze ongetwijfeld hectische week wordt vanuit de stuurgroep gedelegeerd naar wielerorganisaties in de regio, zoals WSV Emmen, stichting PWZ en de Gouden Pijl.

Vrouwen
Eerder op de dag waren de vrouwen (+ junior-vrouwen) van start gegaan. De straten waren toen kletsnat vanwege een zware regenbui, die nog maar nauwelijks tot bedaren was gekomen. Deze omstandigheden zorgden meteen voor valpartijen en voor een beslissende schifting. Al snel reden vijf vrouwen aan de leiding: Lucinda Brand, Marianne Vos, Ilona Hoeksma, Janneke Ensing en Roxane Knetemann. Zij werden achtervolgd door een ander vijftal: Anoeska Koster, Leonie Lubbinge , Moniek Tenniglo en de zusjes Woering, die ooit (vóór hun verhuizing naar Rozenburg) nog lid zijn geweest van WSV Emmen. Op plek elf reed in haar eentje Anna van der Breggen en daarna volgde het peloton met daarin o.a. Karen Elzing, Dyann Veenstra en Myron Koops.
In deze situatie kwam niet zoveel verandering meer. De verschillen werden alleen maar groter. Alleen Anna van der Breggen slaagde er nog in om haar positie te verbeteren. Zij begon aan een opmars, die haar de 6e plaats opleverde.
In de kopgroep viel Ilona Hoeksma wat terug, waardoor Janneke Ensing het in haar eentje moest opnemen tegen drie Rabo-klasbakken. Een kansloze missie. Roxane Knetemann soleerde naar de overwinning en 16 seconden later arriveerde Marianne Vos aan de streep. Weer 11 seconden later sprintte Lucinda Brand naar de derde plaats, waardoor er voor Janneke Ensing slechts een 4e plek resteerde.

Elite/Beloften
In de wedstrijd voor elite/beloften waren Aron Kremer uit het Zuidhollandse Vierpolders en Patrick van der Duin uit Nieuw-Roden de strijdlustigste renners. Vooral Van der Duin, vorig jaar nog junior bij WSV Emmen, maakte een zeer gedreven indruk. Met Niels Potze (een andere oude bekende) en Almeloër Wim Kleiman vormde hij een trio, dat lange tijd voorop reed. Na enige tijd kwam er vanuit de achtergrond versterking in de persoon van Aron Kremer, die Jarno Gmelich Meijling bij zich had. Vijf koplopers dus. Nadat Patrick van der Duin het met een lange solo had geprobeerd werd duidelijk, dat de koplopers terrein aan het verliezen waren ten opzichte van het peloton. Maar voordat het tot een samensmelting kwam, sprong Gmelich Meijling weg en finishte met een kleine voorsprong op het sprintende peloton. Jan Bos uit Nieuwehorne (Bontebok) werd 2e en Patrick van der Duin had kennelijk nog voldoende reserves over om de laatste podiumplaats voor zich op te eisen. Knap gereden !
Oud-WSV’er Adrik Elzing uit Schoonebeek deed het eveneens erg goed. Hij bemoeide zich volop met de strijd en sleepte uiteindelijk de 5e plaats in de wacht.

De uitslagen

Profs