13 augustus

Prachtig fotoreportage + verslag Rabobank Gouden Pijl.

Afgelopen dinsdag werd de Rabobank Gouden Pijl weer verreden en zoals onze clubfotograaf- en verslaggever Fred Haikens schrijft, het werd weer een topdag voor iedereen met een wielerhart.

Lees hieronder zijn verslag en bekijk de prachtige foto-reportage!

Uitstekend geslaagde Gouden Pijl
EMMEN – Emmen stond dinsdag helemaal in het teken van de Gouden Pijl. Het jaarlijkse wielerspektakel bracht wederom duizenden mensen op de been, hetgeen mede te danken was aan de voortreffelijke weersomstandigheden.
De koersdag begon om half één met een wedstrijd voor vrouwen met ook enkele junioren van WSV Emmen aan de start. Dat waren Floor Weerink uit Exloo en Arianna Pruisscher uit Nieuw-Dordrecht. Van beide meiden werd verwacht, dat zij zich in dit deelnemersveld met voornamelijk amateur-vrouwen wel zouden kunnen handhaven. Dat gold jammer genoeg niet voor Floor Weerink, die na een tempoversnelling moest lossen uit het peloton. Nadat zij werd gedubbeld, besloot de jury om haar en enkele andere dames uit de koers te halen. Floor gaat zich – als lid van de nationale selectie - nu helemaal richten op het veldritseizoen.

Vooraan waren Marije Joling, Sanne Bouwmeester en Leonie Lubbinge de eersten, die probeerden weg te rijden van het peloton. Toen hun poging strandde, was het de beurt aan Marijn de Vries, die min of meer de rol van plaatselijk favoriet speelde. Ook zij hield slechts enkele ronden stand. Er volgde een hergroepering met een pelotonssprint als logische uitkomst. Althans zo leek het, maar Moniek Tenniglo (Albergen) en Saskia Oomen (Huis ter Heide) dachten daar toch anders over. Met nog vijf ronden te gaan, reed dit tweetal weg uit het peloton. Groot werd de voorsprong van dit duo niet, maar de 10 seconden waren voldoende om het complete peloton af te schudden. Moniek Tenniglo was de snelste in sprint, maar voor Saskia Oomen maakte dat eigenlijk allemaal niets meer uit. Zij was dolblij met de tweede plaats, die haar voor het eerst in haar carrière op het podium bracht. De sprint van het peloton was voor schaatster Marije Joling. Arianna Pruisscher boekte een knap resultaat door als 6e te finishen.

Om kwart voor drie gingen 63 elite-renners, beloften en amateurs van start. Met name vanuit de categorie der amateurs had WSV Emmen een behoorlijke inbreng, maar kwalitatief hadden deze renners helaas weinig toegevoegde waarde. Alleen Rutger Reink, die bezig is aan een goed seizoen, wist zich keurig te handhaven. Hij werd uiteindelijk 39e. De anderen moesten in de loop van de koers het strijdtoneel verlaten.
De wedstrijd kwam al snel op gang. Na een premiesprint reden vier renners dóór met daarbij ex-kampioen Lars Horring. Hij bevond zich in het gezelschap van Paul de Haan, Frank Wierstra en de Duitse veteraan Vladi Riha uit Bremen, geen onbekende in Noord-Nederland. Enkele ronden later kreeg dit kwartet versterking vanuit het peloton, waaruit 11 renners waren weggereden. In de slotfase kregen – na een lange jacht - nog eens drie renners de aansluiting en zodoende draaide het uit op een eindsprint tussen 18 renners. Frank Wierstra uit Bergum profiteerde van het gaatje, dat zijn compagnon Taeke Oppewal had laten vallen. Maikel Bos uit Oldebroek werd 2e en een teleurgestelde Paul de Haan (ex-WSV’er) completeerde het podium met zijn 3e plaats.

De profwedstrijd levert per definitie altijd een topper als winnaar op. Dat was deze keer niet anders. Het was niemand minder dan John Degenkolb, die zijn naam mocht bijschrijven op de lange erelijst van de Gouden Pijl. De beide andere podiumplaatsen werden bezet door Bauke Mollema en Robert Gesink.
Vooraf hadden de heren renners zich al van hun goede zijde laten zien, want iedereen nam rustig de tijd om de jeugd (en anderen) van handtekeningen te voorzien. Bovendien mochten de jeugdrenners van de club weer een rondje meerijden met de profs. Een topdag voor iedereen met een wielerhart.

Volg @WSVEmmenAmateur op twitter