PWZ Zuidenveldtour 2019!

Afgelopen zaterdag werd voor de 28e keer de UCI Klassieker de Zuidenveldtour verreden, georganiseerd door onze sponsor PWZ.  Een klassieker die voert door het gebied dat vele van onze renners- en rensters ook kennen als hun trainingsgebied.

Clubfotograaf Fred Haikens was er de hele dag bij en legde één en ander vast !! Lees zijn verslag en bekijk de foto's hieronder.

Super bedankt Fred voor jouw bijdrage.

Geslaagde Zuidenveldtour, Luuc Bugter winnaar.

Zoals altijd wachtte ons zaterdag een uiterst hartelijke ontvangst in Nieuw-Amsterdam, waar we te gast waren in de PWZ Zuidenveldtour. Een internationale UCI-klassieker, die ondertussen alweer voor de 28e keer werd georganiseerd.

Op de deelnemerslijst ontbraken de continentale ploegen van Metec en SEG. Zij waren elders en dat was jammer, want hierdoor versmalde de Zuidenveldtour tot een onderonsje tussen de Nederlandse UCI-teams van Alecto, Beat, Monkey Town en Vlasman. De buitenlandse ploegen konden geen potten breken en de Nederlandse clubteams zijn in de breedte wat te zwak om goed tegenspel te kunnen bieden.

Peter Koning, een geduchte tijdrijder, was de eerste die er tussenuit ging. Erg serieus was zijn actie toen natuurlijk nog niet (er waren amper 10 km gefietst), maar het was wel de voorbode van een sterk gereden wedstrijd.
Vlak voor het oprijden van de kasseienstrook in Wezup kozen Ivar Slik en Robin Löwik voor de aanval, zodat ze ongehinderd en met een goed blikveld deze meestal hectische fase konden overleven.
Zoals gebruikelijk leverden de kasseienstroken echter geen beslissingen op. Wèl veel lekke banden (niet alleen bij de renners trouwens).

Nee, de beslissingen vallen steevast in het open veengebied ten zuidoosten van Emmen. Daar heeft de wind vrij spel en dat was meteen te merken. Aan het einde van de Limietweg zagen we drie waaiers voorbij komen, ten teken dat het spel definitief op de wagen was gebracht. De beide eerste waaiers kwamen samen tot een kopgroep van 20 renners.
Uit deze groep reden vervolgens drie sterke renners weg: de eerder genoemde Peter Koning, René Hooghiemster en Luuc Bugter. Er volgde een jacht, met als resultaat een nieuw trio vooraan, waarbij Rick van Breda vooraan de plaats had overgenomen van Luuc Bugter.

Op het moment dat dit drietal dreigde te worden ingelopen, weigerde René Hooghiemster om zich over te geven. Hij zette nog eens aan, waardoor hij alleen aan de leiding kwam. Kilometers lang wist hij zijn solo vol te houden, maar uiteindelijk kreeg hij toch de achtervolgende groep (uitgedund tot 10 man) over zich heen.
Hierna was het de beurt aan zijn ploegmaatje Adne Koster om zich te tonen. De jongeling uit Roden liet zich in deze koers van zijn beste kant zien en produceerde - net als Hooghiemster - een indrukwekkende solo.
Maar op het beslissende moment werd hij voorbijgestoken door Luuc Bugter. De Arnhemmer had nog voldoende power om het karwei namens Beat Cycling helemaal naar wens af te maken.
Ruim een halve minuut later won Bas van der Kooij de sprint om de 2e plaats, gevolgd door de Belg Yves Coolen uit Kasterlee. Adne Koster en René Hooghiemster, de beide smaakmakers, vielen net buiten de podiumplaatsen.

De uitslag:
1 Luuc Bugter, Arnhem
2 Bas van der Kooij, Maassluis
3 Yves Coolen, Kasterlee
4 Adne Koster, Roden
5 René Hooghiemster, Sneek
6 Arne Peters, Beekbergen (heel sterk seizoen !!)
7 Peter Koning, Venhuizen
8 Ivar Slik, Bergen
9 Daan Hoeyberghs, Mol (België)
10 Rick van Breda, Den Helder

Achter deze groep kwam een totaal verbrokkeld peloton binnen.
Slechts 56 renners bereikten de finish.
Arne Peters van de Adelaar was de beste clubrenner. Gert Jan Bosman werd namens Volker Wessels 19e.