PWZ Zuidenveldtour.

Onze sponsor "Stichting PWZ" organiseerde afgelopen zaterdag samen met o.a. de organisatieafdeling van WSV Emmen voor de 24e keer de PWZ Zuidenveldtour. Mocht u het gemist hebben; lees hieronder het verslag en bekijk de foto's. Met dank aan Fred Haikens voor deze bijdrage.

Vermeulen weer terug aan het front
Nieuw-Amsterdam – Jeff Vermeulen heeft de 24e Zuidenveldtour op zijn naam geschreven. In een spannende eindsprint klopte hij zijn grote concurrent Wim Stroetinga en boekte daarmee zijn eerste klassiekerzege na zijn veelbesproken schorsing. “Hier was ik echt weer eens aan toe”, aldus de import-Drent, die eerder in dit prille seizoen ook de Giro Nortorf in Duitsland al op zijn erelijst had gezet.
De geslaagde rentree van Vermeulen is mede de verdienste van zijn ploeg. De Piels-formatie was ook in de Zuidenveldtour weer toonaangevend. Dat bleek al vroeg in de wedstrijd, toen de kasseien moesten worden genomen. Vooral de strook langs het fietspad van Exloo naar Valthe lag er slecht bij en dat kostte velen de aansluiting. Een peloton van zo’n 40 renners verliet de kasseien met een voorsprong van anderhalve minuut en in deze groep was Piels vertegenwoordigd met maar liefst zeven renners. Alleen Patrick van der Duin ontbrak in dit elite-gezelschap.
Maar het was nog te vroeg om krachten te verspillen en dus werd de groep in de buurt van Oosterhesselen – na 80 km koers – weer ingelopen.
Lang rustig bleef het hierna niet. Er kon spoedig een nieuwe kopgroep worden gemeld bestaande uit de renners Jochem Hoekstra (Piels), Rick Goeree (Metec), Joris Blokker (Parkhotel), René Hooghiemster (Baby Dump) en Dick Janssen (De Jonge Renner). Dit vijftal kreeg verderop nog versterking, toen de Belg Jens Geerinck (Cibel) en de Duitser André Benoit kwamen aansluiten.
Voor insiders was duidelijk, dat hier sprake was van een ‘gecontroleerde’ ontsnapping. Bij het binnenrijden van Dalen na 115 km was de voorsprong teniet gedaan en kon het spel opnieuw op de wagen worden gebracht.
Dat gebeurde op de lange rechte, open wegen nabij Schoonebeek, waar zich een groep van 26 renners afsplitste. Deze groep met daarin vijf Piels-renners bleef voorop. Uiteraard werd er in deze groep volop gedemarreerd. In de laatste plaatselijke omloop leken zeven renners te slagen in hun poging om zich definitief af te scheiden. Dat waren Elmar Reinders (Piels), Jelle Wolsink (Metec), Twan Castelijns (Baby Dump), Bob Schoonbroodt (Parkhotel), Rick Ottema (Colba), Yoeri Havik (SEG) en de jonge Rabo-renner Peter Lenderink. Maar ook dit groepje kreeg te weinig ruimte en dat resulteerde uiteindelijk in een eindsprint aan de Vaart in Nieuw-Amsterdam, waar het talrijke publiek werd getrakteerd op een nek-aan-nek gevecht tussen Vermeulen en Stroetinga, toevallig ook de winnaars van de laatste twee edities van de Zuidenveldtour. Deze keer trok Vermeulen aan het langste eind na goed voorbereidend werk van Elmar Reinders, die zelf 7e werd. Hij behield daarmee de leiding in de topcompetitie. Twan Castelijns werd gehuldigd als meest strijdlustige renner.

Uitslag Zuidenveldtour, 199 km
01 Jeff Vermeulen, Exloo 4:33:40
02 Wim Stroetinga, Nijkerk
03 Nicolai Brochner, Denemarken
04 Jelle Wolsink, Hengelo
05 Max Walscheid, Duitsland
06 Twan Castelijns, Hapert
07 Elmar Reinders, Emmen
08 Daan Meijers, Dongen op 3 sec.
09 Joey van Rhee, Nijverdal
10 Rick Ottema, Muntendam
11 Piotr Havik, Bergambacht
12 Yoeri Havik, Assendelft
13 Cees Bol, Zaandam
14 Bob Schoonbroodt, Hoensbroek op 10 sec.
15 Peter Lenderink, Ommen op 13 sec.
16 Stephan Bakker, Zaandam op 16 sec.
17 Jenthe Biermans, België
18 Gert-Jan Bosman, Emmen op 22 sec.
19 Lars van de Vall, Ouderkerk a/d Amstel
20 Rick Mensink, Zwolle op 25 sec.
21 Hartthijs de Vries, Kollum op 27 sec.
22 Marco Zanotti, Heerlen op 1:20
23 Joeri Stallaert, België op 2:24
24 Dex Groen, Tuitjenhorn
25 Johim Ariesen, Rhenen
26 Jim Lindenburg, Wateringen
27 Lars Horring, Assen
28 Jelle Mannaerts, België
29 Daan Schouten, Almelo
30 Jonas Bokeloh, Duitsland
46 Rick Goeree, Borger
49 Niels Goeree, Borger
75 Stan Wijkel, Holsloot op 3:10
76 renners reden deze klassieker uit.