11 augustus

Gouden Pijl nog steeds in trek

De Gouden Pijl bracht als vanouds weer veel publiek op de been, al bestaat de indruk, dat de belangstelling iets minder groot was dan in de afgelopen jaren. De minder gunstige weersvooruitzichten zullen hierbij ongetwijfeld een grote rol hebben gespeeld. En inderdaad, er vielen wel wat buien, maar gelukkig op momenten dat er niet werd gekoerst.

De organisatie kan terugkijken op drie geslaagde wedstrijden. Er werd volop strijd geleverd, vooral ‘s middags bij de elite/beloften/amateurs. Zoals gebruikelijk openden de vrouwen ‘het ‘bal’. Lucinda Brand en Anoeska Koster waren de bekendste deelnemers en zij drukten met hun sprintgeweld inderdaad een stempel op de wedstrijd. In de tussensprints vochten zij menig duel uit, met elkaar, maar ook met Melanie Klement uit Diphoorn. Zij was in het verleden lid van WSV Emmen, net als Karen Elzing uit Schoonebeek, die zich ook nog even aan het front meldde.

Onder de deelneemsters bevonden zich ook de WSV’ers Myron Koops, Arianna Pruisscher en Floor Weerink. De beide laatstgenoemden behoren eigenlijk nog tot de junioren, maar zij hebben er al vaker blijk van gegeven goed mee te kunnen in het vrouwenpeloton.

Na de kortfurende aanval van Karen Elzing, namen Paulien Koster en Anne Marijn van der Graaf het commando over. De beide clubgenoten (NWV) hielden het enige ronden vol, maar moesten zich toch gewonnen geven. Net als Moniek Tenniglo uit Albergen, de winnares van vorig jaar. Zij probeerde het nu met een indrukwekkende solo, die haar een veelbelovende voorsprong opleverde van een halve minuut. Maar het peloton had nog wat krachten gespaard en het gat werd eigenlijk vrij gemakkelijk weer dicht gereden. Een massasprint moest de beslissing brengen en het was Lucinda Brand, die de rapste benen had. In deze contreien is zij geen onbekende, want in 2015 werd veroverde zij in Emmen het Nederlands kampioenschap.

Het veld bij de elite/beloften was aangevuld met amateurs, zodat het publiek een vol peloton van start zag gaan. Onder de deelnemers bevonden zich talrijke renners, die lid zijn (of zijn geweest) van WSV Emmen.

Na inleidende schermutselingen, waarbij vooral Patrick van der Duin actief was, formeerde zich op initiatief van Lars Horring en de latere winnaar Rens te Stroet een kopgroep, die uiteindelijk bestond uit tien renners. De bijbehorende namen: Lars Horring, Rens te Stroet, Jasper Hamelink, Cor van Leeuwen, Andries Weening, Patrick van der Duin, Joey van Rhee, John Meewisse, Maurice Zaal en Harry Sweering. Na rondenlang goed te hebben samengewerkt, viel de kopgroep uit elkaar. Patrick van der Duin haakte af met technische problemen en drie renners kregen de ruimte om te strijden voor de zege. Dit trio bestond uit Rens te Stroet, Jasper Hamelink en de verrassende John Meewisse uit Leek. In deze volgorde kwamen ze ook over de streep, waarna Joey van Rhee de sprint won van het achtervolgende groepje. Voor hem was dat een mooie opsteker na zijn knieoperatie. Het peloton kwam totaal verbrokkeld in groepjes over de streep.

Na de ploeg-estafette (een nieuw onderdeel) en de reclamekaravaan, waarbij ook de jeugd van WSV Emmen zich weer aan het publiek mocht presenteren, kregen de handtekeningenjagers de kans om zich te melden bij hun favoriete profs. Dat leverde weer vertederende plaatjes op. De doorgewinterde profs weten, dat dit er gewoon bijhoort en laten de drukte geduldig over zich heen komen. De wedstrijd leverde verder weer het gebruikelijke schouwspel op met steeds wisselende kansen voor de toppers. Dat Greipel won ? Tja, dat kan gebeuren hè.

De belangrijkste uitslagen:

Profs