Ervaringen van Marthijn over zijn eerste veldrijwedstrijd.

Marthijn Berends deed afgelopen weekend voor het eerst mee tijdens de veldrijwedstrijden in Emmen en Hoogeveen. Hij fietst in categorie 2 en heeft zijn ervaringen op papier gezet. Mooi verslag om te lezen over de ervaringen van deze jonge renner.

Na een superleuk veldrijtrainingskamp te hebben gehad waar ik veel geleerd heb, moest ik al het geleerde zaterdag en zondag in de praktijk brengen. En……dat viel nog niet altijd mee.

Na diverse “sanitaire stops” kon ik mijn fiets pakken en gaan inrijden op het welbekende terrein van onze club, WSV Emmen.
Omdat ik alles toch wel erg spannend vond, wist ik het parcours niet helemaal meer zo goed en heeft Petra aan Tim gevraagd om met mij nog een keer het parcours te gaan verkennen.
Bedankt Tim dat je me nog hebt willen rondleiden door het parcours.

En om half 11 was het zover, ik moest me bij de start melden. Er werd geloot om een startplek en ik mocht pas als één van de laatste opstellen.
Omdat ik een categorie hoger moest starten en totaal geen ervaring heb, was ik best wel bang om als laatste over de streep te komen.
Het fluitje ging en daar ging ik. Gelukkig kon ik direct goed meekomen en zat ik de eerste ronde in de middengroep.
Helaas ging het in de tweede ronde fout: ik wilde het “deurtje goed gesloten houden” in de bocht maar het was te glad om de binnenbocht te nemen. Hup, daar ging ik onderuit op de bult waarbij mijn schoen zelfs uit ging. Gelukkig werd ik weer snel op mijn fiets geholpen en kon ik aan de inhaalrace beginnen, want laatste worden dat wilde ik niet.
En jawel, in de laatste ronde heb ik nog iemand kunnen inhalen.
Pfff…..dat was echt een spannende rit, maar door alle ondersteuning en aanmoedigingen vanaf de kant door alle clubgenoten en mijn trainers heb ik mijn eerste rit tot een goed einde kunnen brengen.
Bedankt allemaal.

De volgende dag weer op pad, op naar Hoogeveen.
Toen we daar aankwamen zag ik daar een ontzettend hoge bult met aardige klimtrajecten en afdalingen.
Omdat ik niet wist waar ik langs moest, heb ik samen met moeder het parcours verkend.
Nou, dat is ook niet echt een goed idee…..mijn moeder vond het een aardig eng parcours en wilde mij eigenlijk wel terugtrekken. Gelukkig was Petra er nog en heeft gewoon gezegd dat ik het wel kon en als het te moeilijk was, ik altijd nog kon gaan lopen. Zo gezegd, zo gedaan.
Ik heb mijn fiets gepakt en ben een keer rond gegaan in mij eentje.
Maar dat ging nog niet zonder slag of stoot.
Gelukkig is Leon met mij mee gegaan en is bij elke val die ik maakte bij me gebleven en heeft mij veel dingen uitgelegd hoe ik het beter zou kunnen gaan doen. Bedankt voor de tips en jouw geduld Leon!
Categorie 1 was van start gegaan waardoor ik naar de start mocht gaan. De start was in een weiland waarin het gras vrij hoog was waardoor de start nog niet zo goed ging.
Het was een vrij lang en technisch parcours waardoor ik vooral in de eerste ronde het erg moeilijk heb gehad.
Volgens mij ben ik wel vier keer ten gronde gegaan maar dat mag de pret niet drukken. Door de vele aanmoedigingen van de kant kreeg ik weer zoveel energie dat ik na elke val gewoon weer verder ben gegaan.
De zandstrook van 20 meter ging tot 18 meter goed en vervolgens viel ik stil en heb ik mijn abonnement verlengd van het trainingskamp (kampioen in het zand vallen).
Maar het positieve van deze ronde was de toch vrij “enge” afdaling die ik tijdens het oefenen te voet had gedaan maar toch met een snelheid op de fiets naar beneden ben gegaan. Zo, dat had ik ook maar weer even gedaan, weer wat geleerd.
De tweede ronde had ik heel veel in te halen en dat heb ik gedaan. Ineens gingen de beklimmingen en afdalingen en zelfs de zandstrook goed en heb ik nog twee deelnemers weer in kunnen halen en na een laatste “botsing” tegen een reclamebord na de “enorme” afdaling passeerde ik vol trots de finish.
Wat een geweldige ervaring. Ondanks dat ik alles wel heel spannend vond, wil ik zeker nog meer wedstrijden gaan rijden. Het is zeker voor herhaling vatbaar!

Graag wil ik alle trainers maar in het bijzonder- zonder iemand te kort te doen- Petra, Luuc, Jeroen, Arjen en Roel ontzettend bedanken voor de geweldige steun tijdens de trainingen en op de wedstrijden.
Ook alle clubleden bedankt, ik voel me erg welkom en hoop nog een ontzettend leuke en leerzame tijd te hebben bij WSV Emmen.

Marthijn Berends

Volg @WSVEmmenJeugd op twitter