Damien Prijs derde in Jeugdronde van Rolde

Onder een strakblauwe hemel werd de 2de jeugdronde van Rolde gereden. Helaas was het aantal deelnemers beperkt, zodat de organisatie heeft besloten om meerdere categoriën tegelijk te laten starten. Ondanks dat werden er mooie wedstrijden gereden met goede resultaten. De organisatie had zelf een gele trui voor de winnaar, voor iedere deelnemer een puntzak patat en prijzen voor de eerste 6. Tussen al dat wielergeweld werden prachtige haflingers voorgesteld aan de jury. Kortom een jeugdronde die op het programma moet blijven.

In categorie 1 stond Dean de Hoop aan de start. Voor hem zijn eerste wedstrijd. Categorie 1 startte kort achter categorie 2, waar Liam Haan zijn opwachting maakt. In beide wedstrijden was het ieder voor zich. Er werd hard gefietst, waarbij zowel Dean als Liam alleen kwamen te zitten. Dean moest in de laatste ronde nog wel hard doorfietsen om de 6de plek veilig te stellen en zo bij zijn eerste wedstrijd meteen op het podium te eindigen. Op het podium was het allemaal wat onwennig. De indruk van de gele trui hoog op het podium was van het gezicht af te lezen. Daar wil ik ook ooit staan, zie je hem denken. Liam Haan moest genoegen nemen met een 8ste plek. Helaas voor hem net geen prijs.

Categorie 3 en 4 startten ook kort achter elkaar. Hier werd het volgen van de koers lastiger. De focus voor de WSV lag in categorie 3 bij Marthijn Berends en Bart de Jonge. Bart moest snel het peloton laten gaan en streed een eenzame strijd. Marthijn kon lang in het peloton, waar zoals zo vaak dit jaar Nina Oolders een maatje te groot was voor de rest. Marthijn eindigde als 13de en Bart als 14de.

Categorie 5 en 6 mochten ook bijna tegelijk starten. En hier was het overzicht volledig weg. Mart Vos, Thessa Langen en Damien Prijs reden in categorie 5 in het peloton. Omdat categorie 6 snel in 2 stukken viel, kwamen 2 koplopers van categorie 5 in de 2de groep van categorie 6. Deze 2 koplopers bleven hangen in deze groep, zodat Damien Prijs en Mart Vos de groep weer terug konden brengen naar de 2 koplopers. Met name Damien maakte een erg goede indruk. Het fietsen in de groep is nog was lastig, maar alleen op kop van het peloton zie je de rest zuchten. In de slotfase wist Rosan Dekker het peloton van categorie 5 achter haar te laten en nam met een knappe solo de eerste prijs mee naar Echten. In het peloton sprintte Iris Offerein (vorig jaar nog WSV) en Damien Prijs naar een 2de en 3de prijs. De eerste podiumplek voor Damien. Chris Offerein (broer van) haalde voor de peddelaars in deze categorie een derde beker mee. Thessa Langen kon deze wedstrijd goed in het peloton meekomen en sprintte in de slotfase naar een 8ste plaats. Mart Vos heeft veel kopwerk gedaan om renners terug te halen, waardoor de energie in de sprint op was. Een 13de plek en flink teleurgesteld.

Het peloton van categorie 6 brak zoals gezegd in 2 stukken. Bjarne Hemme zat in de eerste groep, Anniek Zwiers en Zonne Jonkers in de tweede. Zonne kon het tempo van deze groep ook snel niet bijhouden en streed een eenzame strijd achterin. Bjarne reed een sterke wedstrijd en probeerde samen met Joost Brinkman en Jente Klaver nog weg te komen. Helaas bleven er 8 sterke renners over. In de sprint bleef Tibor del Grosso wederom alle sterke mannen  voor. Bjarne eindigde 4de. Anniek wist halverwege de koers de tweede groep nog achter haar te laten. Samen met Yarno Hoekstra van de Meteoor probeerde ze de oversteek te maken naar Daphne Kreulen die tussen de beide groepen alleen fietste. Anniek is helaas niet tot Daphne gekomen en moest ook Yarno voor haar laten in de sprint. Toch een mooie 11de plaats (en 2de meisje). Zonne werd uiteindelijk 19de.

Volg @WSVEmmenJeugd op twitter