Rabobank Omloop Kleine Hein !

Gisteren werd onze eigen klassieker "Rabobank Omloop Kleine Hein" weer georganiseerd. Meer dan 100 vrijwilligers waren in actie om alles goed te laten verlopen. Wat mooi om zoveel betrokkenheid te ervaren van al deze vrijwilligers, evenals van onze sponsoren !!! Hierbij onze welgemeende dank.

Ook dank aan Fred Haikens voor het verslag van de wedstrijddag en zijn begeleidende fotoreportages. Ook Inge bedankt voor de foto-bijdragen.

Afzien in Kleine Hein

EMMEN – De weersvoorspellingen beloofden weinig goeds voor zaterdag, de dag waarop de Omloop door het land van Kleine Hein zou worden gereden. De voorspelde regenbuien bleven gelukkig uit, maar daar stond tegenover, dat het hard waaide. Feitelijk was het ideaal weer voor een klassieker. In plaats van pelotons, die lang gesloten blijven, werd er nu vanaf het vertrek strijd geleverd. Er gebeurde van alles en nog wat en de volgers kwamen ogen en oren tekort om dit allemaal te registreren. Na afloop had elke renner zijn eigen verhaal, maar over één ding was iedereen het eens: het was loodzwaar.

Op het programma stonden drie wedstrijden, achtereenvolgens voor de amateurs, de meisjes en de nieuwelingen met in totaal 430 deelnemers. Deze wedstrijden verliepen alle drie volgens een en hetzelfde patroon: direct de beuk erin. Voortgestuwd door de wind, die uit het zuidwesten kwam, zeilden de renners via de Rondweg naar de Groene Dijk en vervolgens kwamen ze vol in de zijwind op het Verlengde Scholtenskanaal. In Klazienaveen-Noord waren de neuzen dan al geteld. Dat leidde tot kopgroepjes, die de hele wedstrijd domineerden.
Bij de amateurs waren dat vier renners, die in de eindsprint moesten uitmaken wie het sterkst was. De zege ging naar Harko Kievit, die zich als een vis in het water voelde in deze zware omstandigheden. Pim van den Berg, die tegenwoordig in Nieuw-Schoonebeek woont, werd 3e en Marthijs Wegdam uit Dalen won afgetekend de sprint van het peloton. Van de WSV’ers haalde Herman Fledderus, die aan zijn derde jeugd is begonnen, de finish als 36e, Alex Brunen werd 75e en Koen Nooijen 81e.
Bij de nieuwelingen was er niemand van de “thuisrijders”, die de eindstreep haalde. Tim Freriks en Jesse Dijkstra hielden het nog het langst vol, maar in de laatste lus werden ook hun groepjes uit de koers gehaald.
Slechts 36 nieuwelingen werden geklasseerd met Axel van der Tuuk als winnaar. De Assenaar lijkt gewoon verder te gaan met waar hij mee bezig was bij de jeugd: winnen. In de beginfase ontstond op het Verlengde Scholtenskanaal een kopgroep met 14 renners. Daar bleven er acht van over met daarbij ook de zeer aanvallend koersende Bodi del Grosso. Zijn beloning was de 2e plaats en Adne Koster zorgde voor een compleet Noordelijk podium.
Ook bij de meisjes was er sprake van een vroege kopgroep met daarin de latere winnares Nicole Steigenga en verder Marit Raaijmakers, Anne de Ruiter, Kirstie van Haaften en het nieuwelingen-meisje Noa Jansen uit Oosterhout. In de achtervolgende groep reden Floor Weerink (helemaal achteraan gestart) en lange tijd ook de debuterende Lieke Nooijen. Die leverde daarmee een bijzonder knappe prestatie, zeker wanneer men in aanmerking neemt dat zij een deel van de voorbereiding heeft gemist vanwege een blessure die ze had opgelopen tijdens haar ski-vakantie. Ook Yvet Schoonewille en Rose Kloese deden het prima en haalden de finish. Minder goed verging het Arianna Pruisscher, de winnares van 2015. Aanvankelijk reed zij in de eerste achtervolgende groep, zakte later terug naar de tweede om vervolgens uit beeld te verdwijnen.
Voorin was Nicole Steigenga, die vorig jaar in Emmen Nederlands kampioen werd, de sterkste. Haar reactie na haar geslaagde demarrage uit de kopgroep: “Ik voelde mijn benen helemaal niet”. Marit Raaijmakers uit Hippolytushoef was de enige die haar kon volgen. Zij werd tweede.

De organiserende WSV Emmen kon met tevredenheid terug kijken op een in alle opzichten geslaagde wielerdag.