De oprichting

WSV Emmen is opgericht in het Pinksterweekend van 1948. Theo Dekker, toen zelf nog actief als wielrenner, heeft een centrale rol gespeeld bij de oprichting en vervulde zelf de rol van voorzitter. Samen met Reinder van Dalen en Aaldert Dekker (geen familie) vormde hij het eerste Dagelijkse Bestuur.

De oprichting

De vereniging is opgericht in het Pinsterweekend van 1948. Helaas is er weinig documentatie bewaard gebleven uit de beginjaren en dus ook van de oprichting. Zeker is, dat Theo Dekker een centrale rol heeft gespeeld bij de oprichting. Samen met Reinder van Dalen en Aaldert Dekker (geen familie) vormde hij het eerste Dagelijks Bestuur. Van Dalen, de latere consul van Drenthe (1950 t/m 1966), was de secretaris. Aaldert Dekker was de eerste penningmeester van de club. Hij maakte zich tevens verdienstelijk als “mecanicien”.

Theo Dekker

Theo Dekker, die toen nog actief was als wielrenner, vervulde zelf de rol van voorzitter.
Hij woonde in de D.H. v.d. Scheerstraat in Emmen en was in het dagelijkse leven inspecteur levensverzekeringen.
Hij is voorzitter gebleven t/m 1967 en is benoemd tot erelid, waarbij zijn opvolger, de heer Jelle Kuiper hem de bijbehorende versierselen opspeldde.
Zijdelings is hij ook betrokken geweest bij de oprichting van de wielerclub “Klein Candia” in Coevorden.

Dekker lag met enige regelmaat overhoop met de Unie. Een aantal van de redenen hiervoor zijn terug te lezen in het jaar 1961 en 1963. Dat liep zo hoog op, dat hij zich om deze reden uiteindelijk terugtrok uit de wielersport.Ook nadat Dekker zich terug had getrokken uit de wielersport, toonde hij nog regelmatig belangstelling voor het wel en wee van de club. De laatste keer dat hij in ons midden was, was op de jaarvergadering van 1977.
Helaas leeft Theo Dekker niet meer. Op 7 november 1978 overleed hij op 64-jarige leeftijd.

De Noordelijke Wielerfederatie

WSV Emmen was in de beginperiode nog niet aangesloten bij de KNWU, maar bij de Noordelijke Wielerfederatie (NWF) en ook daarvan is Theo Dekker jarenlang (t/m 1960) voorzitter geweest. Lid van de NWF waren de wielerclubs uit Groningen, Friesland en Drenthe. Daaronder bevonden zich clubs, die ondertussen al lang niet meer bestaan, zoals de Eemskanters (Delfzijl), Excelsior (Assen) en Hermes (Stadskanaal). Een aantal jaren waren ook de clubs uit Overijssel erbij aangesloten. De NWF is opgericht in november 1948 en hield haar jaarvergaderingen meestal in het Wapenzaaltje van Hotel Koos Kerstholt aan de Vismarkt in Groningen.