Vroeger was alles anders

Vroeger was alles anders. Bijvoorbeeld de indeling van de categoriën, het materiaal en de licentieprijzen.

Vroeger was alles anders, ook in de wielersport. Behalve de profs en de onafhankelijken, waren er slechts 3 licentie-categorieën: de adspiranten (sinds 1955), de nieuwelingen en de amateurs. De adspirantencategorie was leeftijdsgebonden en omvatte de 14- en 15-jarigen. De 16-jarigen werden ‘geknipt’. Wie na 1 juni was geboren mocht nog bij de adspiranten fietsen. Degenen die vóór 1 juni waren geboren, reden bij de nieuwelingen. Een nieuwelingenlicentie werd 2 achtereenvolgende jaren verstrekt, daarna werd je amateur.In tegenstelling tot de adspiranten was de nieuwelingencategorie niet geheel leeftijdsgebonden, want ook renners die op oudere leeftijd begonnen, werden een jaar ingedeeld bij de nieuwelingen. Een bekend voorbeeld daarvan is Gerard Schipper, die op 23-jarige leeftijd begon bij de nieuwelingen. Ook Leo Hollemans begon op gevorderde leeftijd bij de nieuwelingen.Overigens reden de nieuwelingen hun wedstrijden vaak samen met de amateurs.

In onderstaande afbeelding de licentieprijzen van 1959: