De jaren 60

In de late jaren 60 kwam de Drentse wielersport tot grote bloei. In de hoogtijdagen van de Drentse wielersport speelde de Wsv Emmen opvallend genoeg nauwelijks een rol.

Bloei van de Drentse wielersport
De Drentse wielersport kwam tot grote bloei in de late jaren ’60. De Meteoor leverde coureurs als Popke Oosterhof, Pier Dijkstra, Henk Emmens en Jan Aling, terwijl de Peddelaars konden beschikken over Henk Benjamins, Jan Bols, Albert Hulzebosch, Bennie Groen, Jans Vlot, Wicher Vlot en Gerard Bruinsma om er maar eens een paar te noemen. Dat waren stuk voor stuk renners, die behoorden tot de nationale top en waarvan sommigen ook internationaal aan de weg timmerden.

WSV Emmen mist de slag
Het is opvallend, dat Emmen en omstreken in die hoogtijdagen van de Drentse wielersport nog nauwelijks een rol speelde. Noch in organisatorisch, noch in sportief opzicht. Feitelijk heeft onze club toen even de slag gemist. Henk Kuiper en Cees Smouter waren de meest aangewezen renners om WSV Emmen op de kaart te zetten, maar door uiteenlopende oorzaken is dat er niet uitgekomen. Henk bracht het nog wel tot een plekje in de baanselectie. In het criteriumwerk was hij ook redelijk succesvol, maar in de klassiekers kwam hij toch niet helemaal uit de verf. Een kwestie van te weinig trainingsarbeid. Zijn glorietijd zou later aanbreken, bij de liefhebbers/veteranen. Cees Smouter, die ook goed kon schaatsen, was succesvol bij de adspiranten en nieuwelingen, maar bij de amateurs bleef hij “hangen”. Cees werd schaatscoach in Italië en is daarna naar Canada geëmigreerd.
Even gloorde er nieuwe hoop, toen zich een jonge nieuwe lichting aandiende met Hugo Kuiper en Louis van Goor als exponenten. In hun adspirantentijd regen zij de successen aaneen, maar na hun juniorentijd verdwenen beide renners te snel van het toneel.

Cees Smouter aan de kop van het peloton: