Het jaar 1961

In 1961 kreeg de club een voorlopige aansluiting bij de KNWU en was dit tevens het eerste jaar waarin de club meedeed aan het NCK (Nationaal Club Kampioenschappen) welke nog steeds jaarlijks verreden wordt. In dit jaar is verder de eerste documentatie van één van de aanvaringen welke Theo Dekker had met de Unie.

NCK

In afwachting tot de koninklijke goedkeuring van de Wsv Emmen, kreeg de club een voorlopige aansluiting bij de KNWU in 1961. Dit was ook het eerste jaar waarin de club meedeed aan het NCK, dat toen nog werd gehouden in Wijk bij Duurstede. Op woensdag 27 september 1961 stonden H. Kuiper, R. de Haan, F. Christ, A. Schimmel, G. Snijder en G. Elting aan de start voor het NCK. Zij zouden als 52e eindigen in de uitslag dat jaar.

Theo Dekker en de KNWU

Dekker lag met enige regelmaat overhoop met de Unie. Dat liep zo hoog op, dat hij zich terugtrok uit de wielersport. De officiële versie luidt, dat hij zich niet kon verenigen met de gewijzigde reglementen.

Het is echter niet denkbeeldig, dat andere irritaties een rol hebben gespeeld, zoals de boete (f 75) die de club kreeg opgelegd van de KNWU, omdat de renners Mazenier, Smouter en Kuiper niet waren komen opdagen in de Ronde van Sleen in 1961. Zij hadden ingeschreven, maar ze werden door Theo Dekker persoonlijk naar een interclubwedstrijd in Gasselte gedirigeerd, die op dezelfde dag plaats vond.

Dekker was kennelijk ook de man, die de krant van informatie voorzag, zoals blijkt uit onderstaande getypte notitie uit het begin van de jaren ’60.