Verslag en foto's Cross Sportlandgoed Zwartemeer, dag 2

Ook op zondag 3 december, dag 2 van de cross op Sportlandgoed Zwartemeer, was clubfotograaf Fred aanwezig en maakte voor u een wedstrijdverslag met mooie foto's.

Afzien in Zwartemeer:

Zwartemeer, of liever gezegd het Sportlandgoed aldaar, stond dit weekend in het teken van het veldrijden.
Organisator Wim Jansen (Events) trof het niet met de weersomstandigheden, want zaterdag was het door de dichte mist ijzig koud en zondag was het een miezerige regendag met af en toe ook wat droge momenten. De zon liet zich jammer genoeg op beide dagen niet zien.
Geen weer dus om veel publiek “van buitenaf” op de been te krijgen en dat is jammer, vooral omdat het nog steeds de bedoeling is om dit evenement klaar te stomen voor het “grotere werk”, zoals een Nederlands kampioenschap bijvoorbeeld.
Het parcours lag er blubberig bij en zoals altijd liepen de meningen daarover uiteen. Kort samengevat: ‘t Is maar net, waar je zelf het beste mee uit de voeten kunt. Maar over één ding was men roerend eens: het was vreselijk zwaar.
Op de zaterdag kon de jeugd aan de bak. Diep is ons respect voor al die ouders, die er geen enkel probleem in zien om vanuit verre oorden een lange reis te maken door een dichte mist om hun kroost een wedstrijdje, die soms slechts 10 minuten duurt, te laten rijden. Zoals de familie Bastiaanssen uit Sprundel. Zoon Raf beloonde dit met een zege in categorie 1.
Van WSV Emmen kwamen er drie renners op het podium in hun leeftijdsgroep. Dat waren Dido Jalving, Germ Menzen en Willem Jan Belt.
Voor Dean de Hoop verliep de wedstrijd minder voorspoedig. “Mijn ketting is bevroren”, aldus Dean, die de strijd door materiaalpech moest staken.
Hij was niet de enige met problemen, want ook Uw fotograaf had op een gegeven moment vingers, die domweg dienst weigerden. Zelfs het indrukken van een simpel knopje ging niet meer. Op basis van die ervaring, leek het een goed idee om af en toe even op te warmen in het restaurant. Zondag die gedachte gelijk maar in de praktijk gebracht. Met weer een nieuw probleem als gevolg, want nu besloegen de lenzen in de koude buitenlucht. Dat leverde een flink aantal foto’s op van mindere kwaliteit.
Op zondag verschenen “de overige categorieën” aan de start en dat zijn er nogal wat tegenwoordig: amateurs, sportklasse, masters, nieuwelingen, junioren, vrouwen en junior-vrouwen, nieuwelingen-meisjes, elite/beloften en als afsluiting de funklasse.
Mark Hessels werd 15e bij de masters (40+), waar wereldkampioen Erik Dekker de aandacht trok in zijn pas veroverde witte regenboogtrui.
Bij de junioren werd Joost Freriks 7e na een felle strijd met Rick de Vries en Mark Dillema. Even later kwam Gerben de Sain als 9e over de streep. “International” Bodi Del Grosso was heer en meester in deze wedstrijd.
Datzelfde gold ook voor Floor Weerink, die redelijk gemakkelijk de wedstrijd bij de vrouwen op haar naam schreef. Sylvie Swinkels (4e) was de best geklasseerde junior, net een plaatsje vóór Marlies Vos, die bezig is aan een goed en stabiel seizoen en nu dus goed was voor het zilver.
Anniek Zwiers reed bij de nieuwelingen-meisjes en lijkt terug op de goede weg. “Ik had best nòg wel een rondje gewild, aldus Anniek en naar we aannemen bedoelde zij daarmee niet een rondje in het café. Winnares in deze categorie werd Shirin van Anrooij uit het Zeeuwse Kapelle. Zij fietst veel in België bij een Belgische sponsor. Shirin is momenteel de beste in Nederland, maar cadeau kreeg ze het allerminst.
De wedstrijd bij de elite/beloften ging naar de jonge Kyle Agterberg uit het Utrechtse Maartensdijk. Tijmen Eising wilde in zijn thuiswedstrijd uiteraard wat laten zien en dat is hem met een 2e plaats uitstekend gelukt. In een deelnemersveld, dat nogal wat namen van bekende wegrenners bevatte. Het trainingskamp van de ploeg Volkers-Wessels zal daar niet vreemd aan zijn geweest.
De dag werd afgesloten met een wedstrijd voor de funklasse met Mark Rabbers als winnaar. Johnny Karst kwam als tweede over de streep (met een uit de hand gelopen wheely) en Edwin van der Weide was degene, die het podium completeerde.
Op naar de volgende editie en dan hopelijk onder wat betere omstandigheden.