Koningsronde Beilen 2018; foto's + verslag

Onze clubfotograaf en verslaggever Fred Haikens had wel een heel druk weekend ! Op Koningsdag aanwezig in Beilen, zaterdag bij Zuidenveldtour en zondag in Drouwen. Alles is voor u vastgelegd in woord en beeld.

We beginnen met de Koningsronde in Beilen, waar we ook nog een mooie fotoreportage van Inge kregen, waarvoor dank !!

Druk wielerweekend
Onze mooie provincie Drenthe heeft een druk wielerweekend achter de rug. Het feest begon vrijdag met de Koningsronde in Beilen, zaterdag stond de Zuidenveldtour op het menu en zondag konden we terecht op de Bronneger Bult in Drouwen waar veel van onze clubleden tot de deelnemers behoorden.

Beilen
De Ronde van Beilen kent een lange geschiedenis, die begon op zaterdag 6 mei 1961. Er werd toen gereden door de nieuwelingen (tegenwoordig is dat de categorie junioren) en de adspiranten (vergelijkbaar met de huidige categorie der nieuwelingen). Bij de adspiranten won Henk Emmens uit Annen de eerste Ronde van Beilen en de nieuwelingenkoers kwam toen op naam van Klaas Meijer, de vader van onze trainer/coach Wim. Klaas won via een solo en had op het 600 meter lange parcours een halve ronde voorsprong op Anne Koster (Leeuwarden), Cees Smouter (Nieuw Amsterdam) en Henk Kuiper (Nieuw Amsterdam). Voor degenen die wat langer meelopen in de wielersport zijn dit allemaal zeer bekende namen. Goed, dat is allemaal voorbij, helaas.
In de jaren ’90 ontbrak de ronde van Beilen een paar keer op de kalender, maar in 1997 is de draad weer opgepakt met Edwin Veen als winnaar.

Jeugd
Zoals bekend zijn er de laatste jaren op Koningsdag in Beilen 3 wedstrijden: een jeugdwedstrijd, een wedstrijd voor de vrouwen/meisjes en tenslotte de koers voor elite/beloften/amateurs.
Wij kwamen net op tijd om Thom van der Werff te zien winnen in categorie 6. Hij kreeg geduchte tegenstand van Leonie Bentveld, maar klopte haar in de eindsprint. Het peloton bleek toen al te zijn afgesprint.
Daarna hebben we gekeken naar categorie 7 en dat was geen onverdeeld genoegen. De kanshebbers hielden elkaar weer nauwlettend in de gaten en er werd maar op halve kracht gekoerst. Op een bepaald moment dreigde de jury zelfs om de wedstrijd vroegtijdig te beëindigen. Daar lag niemand wakker van en dus zal Tom Poes een andere en betere list moeten bedenken. Zoals het nu gaat, kan het eigenlijk niet langer, want er zijn steevast jongens die in de laatste ronde (in de voorbereiding op de eindsprint), averij oplopen. Dat was nu ook weer zo. Jasper Huitema werd uiteindelijk de lachende derde. Hij won vóór David Haverdings en Anne Kiers. Thijmen Paardekooper greep net naast een podiumplaats en werd 4e. Deze prestatie werd verassenderwijs geëvenaard door Stefan Croes in categorie 4. Ondertussen is Dido Jalving tot dusver de enige WSV’er die bij de jeugd een wedstrijd wist te winnen. Zij deed dat op 7 april in Leeuwarden. Dat was voor Dido trouwens meteen ook de laatste wedstrijd, want zij is voorlopig uitgeschakeld door een val. Erg jammer !!

Vrouwen/meisjes
Er zijn de laatste tijd meer van die ongelukkige valpartijen geweest, waardoor ook Lieke Nooijen en Rose Kloese uit de roulatie zijn. In het geval van Lieke kan dat best wel een langdurige aangelegenheid worden, want als we het goed hebben begrepen, heeft zij enkele ribben gekneusd. Meiden, beterschap !!
De wedstrijd in Beilen werd nu gedomineerd door de sterke delegatie van Meteoor Assen/Roden. Het was uiteindelijk Iris Schultinga, die de zege naar zich toetrok en dat was zeer verdiend. Iris reed een sterke solo, die zij 6 ronden voor het einde inzette. Iris gaf hiermee een bevestiging van haar onmiskenbare kwaliteiten als tijdrijdster. De sprint van het peloton was voor Sofie van Rooijen vóór Maike van der Duin. Of was het misschien toch Anne van Rooijen, die als 3e finishte ?? Volgens onze bescheiden mening wèl en dat wordt bevestigd door de transpondertijden die op de KNWU-site gepubliceerd zijn.
Yvet Schoonewille reed in deze categorie een goede wedstrijd, die zij keurig als 7e beëindigde. De andere WSV-meiden zaten iets verderop in de uitslag.
Het slotstuk was de wedstrijd voor elite/beloften en amateurs, echter zonder WSV’ers. Peter Merx en Sipke Zijlstra kwamen met z’n tweeën op voorsprong en die gaven ze niet meer af. Peter Merx won de sprint van zijn compaan, die een ijzersterke rentree maakte nadat hij er maar liefst vijf jaar tussenuit is geweest. In die tijd reed hij alleen zo nu en dan een wedstrijd van WV Snits.