Worldcup ParaCycling 2018: DANKWOORD

De Worldcup Paracycling Emmen 2018 zit er alweer op !! Daarom bij deze een dankwoord van onze voorzitter Jan Kalter:

Alle vrijwilligers ontzettend bedankt voor jullie inzet tijdens de Worldcup ParaCycling Road 2018 in Emmen. Dankzij jullie was het een perfect georganiseerd evenement!!! Heel veel complimenten heb ik al mogen ontvangen, waarbij ik de woorden gezelligheid, vriendelijkheid en behulpzaamheid veel heb gehoord.

Volgend jaar de Wereldkampioenschappen van 12 t/m 15 september in Emmen en ik hoop dat jullie er dan ook weer bij willen zijn.

Nogmaals, namens het bestuur van Wsv Emmen, heel erg bedankt !

Jan Kalter, voorzitter.

Hieronder leest u het verslag van Fred over de tandem-tijdrit en we hebben diverse mooie fotoreportages voor u. Veel kijk- en leesplezier !!

Vincent ter Schure winnaar tandemtijdrit
Voor een leek is het knap lastig om wegwijs te worden in het doolhof van de para-cycling. Dus hebben we er vrijdag maar voor gekozen om de tandemtijdrit te volgen. Daar is het lekker overzichtelijk, want je weet in ieder geval één ding zeker: iedereen is visueel gehandicapt. Bovendien zie je daar nog wel eens bekende gezichten van mensen die afkomstig zijn uit de reguliere wielersport.

Cor van Leeuwen bijvoorbeeld, die al jaren dienst doet als piloot voor verschillende slechtziende sporters en die daarnaast ook gewoon zijn eigen wegprogramma afwerkt. Cor vormde vrijdag een tandem met Tristan Bangma, waarmee hij kortgeleden Nederlands kampioen was geworden. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen, maar tijdens de wedstrijd voelde het duo al, dat het niet lekker liep. “Hoe kan dat nou ?” vroeg Cor zich hardop af. “We komen niet verder dan 7 of 8”, aldus de teleurgestelde Tristan na afloop. Hij zat er met zijn voorspelling niet ver naast, want het uiteindelijke resultaat was een 6e plaats. Morgen is er gewoon weer een nieuwe dag, mannen !!

De zege ging naar Vincent ter Schure met Timo Fransen als piloot. Vincent kennen we nog van zijn periode als jeugdrenner, toen hij bij HWV Hardenberg reed. De eerste Jeugdmeerdaagse op de Meerdijk (in 1989) beëindigde hij als 3e in categorie 3 en in de volgende jaren werd hij nog eens 3e, 2e, weer 3e om tenslotte in categorie 7 de hoofdprijs te pakken vóór Jan Hendrik Westra. Het is hier niet de bedoeling om zijn hele palmares op te sommen, maar het is toch leuk om te vermelden dat Vincent in ‘92 (cat. 6) en ’93 (cat. 7) ook nog de Eierrace op de Meerdijk won. Vincent had in al die jaren een geduchte concurrent(e) in de persoon van Arenda Grimberg, die bij de Zwaluwen reed.
Zijn laatste wapenfeit dateert van 2006, toen hij in Houtigehage Noordelijk districtskampioen werd bij de Elite. (Bauke Mollema was toen de beloftenkampioen). Hij gaf zijn droom om prof te worden op en stopte met wielrennen.

Later werd bij hem een progressieve oogziekte geconstateerd, die tot kokervisie leidt. Op de tandem heeft hij ondertussen al veel aansprekende successen neergezet. Steeds met Timo Fransen uit Westervoort als zijn vaste piloot. In hun hagelwitte outfit was het duo ruim anderhalve minuut sneller dan het “Leeuwentandem”. Stephen de Vries (met Patrick Bos als piloot) eindigde als 7e en Rick Veldkamp uit Roden (met Luuk Jansen) als 15e.
Er deden 19 tandems mee aan deze tijdrit.

Bij de vrouwen dachten we aanvankelijk geen bekende gezichten aan te zullen treffen. Totdat onverwacht Michelle Stummel uit Echten in het blikveld verscheen. Net als Vincent ter Schure heeft zij een lange periode bij de jeugd doorgebracht. Vijftien jaar geleden, in 2003, debuteerde zij bij de Peddelaars in categorie 1.
Michelle was gekoppeld aan de 17-jarige Joëlle Engel uit Apeldoorn, die normaal gesproken met Susan Visscher rijdt. Joëlle heeft het Syndroom van Usher. Rond haar geboorte is ze doof geworden, haar evenwichtsorganen werken niet en vanaf haar negende levensjaar is ze steeds slechter gaan zien. Tijdens een paralympische talentendag is ze gespot door bondscoach Eelke van der Wal, maar ze heeft nog een lange weg te gaan om op het voorplan te komen. Zo bleek althans in Emmen, waar ze samen met Michelle 7e werd op ruim 4 minuten van de 40-jarige Belgische winnares Griet Hoet (met Anneleen Monsieur als piloot).

Inge Schoonewille en Harry Dijkstra verleenden assistentie bij de startprocedure. Zij waren twee van de vele vrijwilligers, die deze dagen in touw zijn. Hulde !