8 augustus

Foto's en verslag GOUDEN PIJL 2018

Voor het eerst werd dit jaar de Gouden Pijl op de zondagavond verreden !! Er stonden 3 categorieën op het programma; de profs, de dames en een wedstrijd voor deelnemers aan het ID-Cycling circuit. En in deze laatste categorie bereikte Wsv Emmen lid Sander Hummel een mooie 7e plaats !! Proficiat Sander.

Clubfotograaf Fred was er ook en legde alles voor u vast in beeld en woord.

Geslaagde Gouden Pijl

De 41e editie van de Gouden Pijl is een doorslaand succes geworden. Vooraf bestonden daarover toch wel wat twijfels, omdat er deze keer door de organiserende stichting een aantal nieuwe elementen waren ingebracht. De vaste wedstrijddag (de dinsdag) werd ingeruild voor de zondag en er werd “gesleuteld” aan zowel het wedstrijdprogramma als aan de wedstrijdformule. En dan is het altijd maar weer afwachten, hoe hierop wordt gereageerd door het grote publiek, de pers en (wat minstens zo belangrijk is) door de renners.

Welnu, de reacties waren erg positief, zodat de kans groot is, dat men verder gaat op de ingeslagen weg.
Bij al dat goede nieuws moet natuurlijk wel worden aangetekend, dat de organisatie het verschrikkelijk goed heeft getroffen met het weer. Het was tot laat in de avond ideaal weer om er op uit te trekken en dat gebeurde dan ook massaal.

Het officiële wedstrijdprogramma begon met een koers voor de vrouwen, voorafgegaan door een dikke banden race voor de jeugd en door de intocht van degenen die mee hadden gedaan aan de toertocht. Bovendien waren er ook nog extra activiteiten op de Raadhuisplein: een MTB-streetrace (waar Mart Vos aan meedeed) en een skatepark waar gestunt kon worden. Eigenlijk was er teveel te doen om alles goed te kunnen volgen.

Vrouwen
Uit het ruime “aanbod” toch maar gekozen voor de vrouwenkoers en daar geen moment spijt van gehad. Floor Weerink en Sanne Bouwmeester ontbraken, want zij namen in Portugal deel aan het WK voor studenten. Bovendien was er een internationale wedstrijd in Bochum. Met de inschrijvingen in Emmen liep het dan ook geen storm, maar op de wedstrijddag stond er toch nog een mooi rennersveld aan de start. Arianna Pruisscher was er ook. Zij reed haar eerste wedstrijd na een lange onderbreking. In dat licht bezien kan ze tevreden zijn met haar 14e plaats, direct achter de tweevoudige juniorenwereldkampioen Lucy Garner.
De koers werd gemaakt door Rozanne Slik en Anouska Koster, de winnares in 2017. Dit duo bereikte een voorsprong van 40 seconden, maar dat was niet voldoende. Zes ronden voor het einde sloot namelijk een sterk jachtgroepje aan met Nina Kessler, Natalie van Gogh, Moniek Tennigloo, Eva Buurman en Winanda Spoor. Zo kregen we een kopgroep van 7 rensters en daarvan had Nina Kessler in de eindsprint de snelste benen. Zij beleefde een top-weekend, want een dag eerder won ze ook de Erondegemse Pijl, een UCI-wedstrijd in België. Eva Burrman werd daar trouwens 2e. In Emmen werd Eva 4e, achter Natalie van Gogh (2e) en Moniek Tennigloo (3e)

ID
Een nieuw element vormde ook de ID-wedstrijd, die was geprogrammeerd om 7 uur ‘s avonds. Op dat tijdstip konden de deelnemers voor veel publiek “aan de bak” en dat deden ze zoals altijd met veel vreugde en met volledige overgave, daarbij luid aangemoedigd vanaf de kant.
Sander Hummel (in het shirt van WSV Emmen) deed het uitstekend. Hij ging meteen als een speer van start. “Dat ga ik straks ook eens proberen”, dacht Tom Dumoulin, toen hij dat zag en toevallig net aan het prakkizeren was over een geschikt tactisch plan voor het profcriterium.
Maar helaas, Sander kon zijn hoge aanvangstempo niet vasthouden. En toen hij zijn bril op het stuur legde, dachten we even: O jee, Sander gaat er toch niet mee stoppen ? Dat bleek gelukkig niet het geval en aan het eind van de race stond Sander toch maar mooi met burgemeester Van Oosterhout op het podium en niet te vergeten: ook met Nikki Savenije en Mirron Schimmel, de beide rondemissen.
Als plaatselijk favoriet verscheen Danny Hadderingh aan de start en ook hij bracht het tot een podiumplaats. Danny fietste in het shirt van FTC Emmen. In zijn jongere jaren was hij lid van de jeugdafdeling van WSV Emmen.

Als bijrijders hadden zich enkele leden van Meteoor Assen-Roden beschikbaar gesteld, waarvoor hulde !
Na afloop ging de hele groep gezamenlijk op de foto met Tom Dumoulin, Ramon Sinkeldam en Koen de Kort en zo werd het voor iedereen een echt wielerfeestje met alleen maar winnaars.

Profs
Ondertussen had de jeugd van WSV Emmen (meefietsend in de reclame-karavaan) alweer de felbegeerde handtekeningen gescoord, waarbij de onverstoorbare Tom Dumoulin duidelijk in het middelpunt van de belangstelling stond. Niet alleen bij de jeugd trouwens.
Bauke Mollema was ook weer present in Emmen, al was het wel een dubbeltje op z’n kant, want Bauke moest uit Spanje komen, waar hij een dag eerder knap als tweede was geëindigd in San Sebastian. In de Gouden Pijl was er voor hem opnieuw een hoofdrol weggelegd met als resultaat de welverdiende prijs voor de strijdlust, die hem werd uitgereikt door Lennard van Putten, zoon van Peter van Putten, de te vroeg overleden grondlegger van de Gouden Pijl.

Om half 10 vond de “slotceremonie” plaats van deze in alle opzichten geslaagde Gouden Pijl met de huldiging van Tom Dumoulin, Niki Terpstra en Dylan Groenwegen. Zij waren als eerste drie geëindigd in het verkorte criterium. Eerder op de dag was Niki Terpstra al gehuldigd als winnaar van de tijdrit (één rondje over het parcours) en Dylan Groenewegen als winnaar van de puntenkoers.

Bij de foto’s
Het leuke van de Gouden Pijl is ook, dat je er vaak oude bekenden terugziet die je jarenlang niet hebt gezien of gesproken. Deze keer troffen we oud-renner Jordy Stellinga, destijds gevreesd vanwege zijn snelle eindsprint. Jordy is een leeftijdsgenoot van ondermeer Marthijs Wegdam, Johan Bruinsma, Wilbert Boneschansker en Dominique Scheper. Zij herkennen hem vast wel van de foto’s. (kijk bij de profs)