Olympia's tour Emmen - Emmen.

Woensdag 12 september werd de 2e etappe in de Olympia's ronde gereden met als start en finish Emmen. WSV Emmen bood de nodige hulp om deze wedstrijd mogelijk te maken.

Fred heeft een verslag van de wedstrijd gemaakt aangevuld met een fotoreportage.

Olympia’s Tour in Emmen

Afgelopen woensdag was Emmen ankerplaats in Olympia’s Tour voor de 2e etappe.
De start vond plaats op het Raadhuisplein, waar ook de ploegen werden voorgesteld door Jannes Mulder en Rien van Horik, de beide microfonisten. Onder de deelnemers een aantal ex-WSV’ers zoals Justin Timmermans van het Delta Cycling Team, Christian Varweg (Kanjers voor Kanjers) en Stijn Oost. Maar Stijn was er al niet meer bij. Hij “sneuvelde” in de 1e etappe, samen met nog 3 andere ploegmaats, zodat bij de Peddelaars alleen Sebastian Vester en gastrenner Dorus de Rijk op het podium stonden. “We zullen er het beste maar van maken”, klonk het berustend uit de monden van het tweetal.

De renners werden weggeschoten door wethouder René van der Weide voor een rit over een bekend traject, dat destijds (2015) ook is gebruikt bij het NK. Gehoopt werd op een waaierkoers, maar daar kwam niet veel van terecht, gewoon omdat er te weinig wind stond. Twee renners reden meer dan 100 km voorop: Jelle Johannink en Mathijs de Leng. Toen ze werden ingelopen, zakten ze door het peloton en kwamen op achterstand binnen. Mathijs de Leng kreeg nog wel de prijs voor de strijdlust.

De massasprint was afgetekend voor Max Kanter, drager van de groene trui. Hij is 20 jaar, Duits kampioen en winnaar van de 1e etappe van de Tour de l’Avenir.
Gele truidrager Julius Johansen uit Denemarken is nog jonger, al lijkt dat niet zo. Hij viert tijdens Olympia’s Tour zijn 19e verjaardag, maar heeft ondertussen al een palmarès opgebouwd om U tegen te zeggen met als absolute hoogtepunt ongetwijfeld het WK in Noorwegen, waar hij bij de junioren uitpakte met een prachtige solo.

Johansen kreeg zijn nieuwe gele trui uitgereikt door Gerard Schipper, die in 1981 de 30e editie van Olympia’s Tour op zijn naam schreef en die in 1983 2e werd achter de Oost-Duitser Mario Hernig.
Gerard zou later ook nog geschiedenis schrijven met het behalen van het wereldkampioenschap ploegentijdrit in Goodwood (Engeland).
Diezelfde Gerard Schipper was lid van WSV Emmen en wie het clubgebouw binnenkwam, kon hem niet “missen”, want er hing een grote foto aan de muur, gemaakt na zijn triomf in Olympia’s Tour, poserend met Prins Bernhard. (Waar is deze unieke foto trouwens gebleven eigenlijk ?).

Gerard, die al lange tijd in Nieuw-Weerdinge woont, en die toevallig net weer een nieuwe racefiets had “gescoord”, was als toeschouwer aanwezig, samen met zijn vrouw Foekje. (“Zij heeft mijn hele wielercarrière prachtig vastgelegd in plakboeken.”)
De oude glorie werd helemaal in ere hersteld toen ook Piet Hoekstra zich kwam melden. De “leeuw van Dokkum” zag er, net als Geard trouwens, nog patent uit. Tot voor kort was Piet nog betrokken bij de wielerbaan in Assen, maar daar is hij nu mee gestopt.

Terugtredend consul Wolter Zwart kreeg de eer om de trui voor de beste clubrenner uit te reiken aan Hartthijs de Vries. Hartthijs grossiert in dit soort truien, want in de topcompetitie stond hij er ook al vaak mee op het podium. Conclusie: hij is eigenlijk gewoon te goed voor het clubniveau.

Thijs Rondhuis (ook al een ex-WSV’er) had het druk met het regelen van organisatorische zaken en zaakjes. We hebben hem daarom niet kunnen spreken, maar vanaf deze plaats willen we hem (en zijn team) complimenteren met zijn initiatieven, het enthousiasme en de volharding, waarmee hij voortdurend in touw is voor het promoten van de wielersport.