Gouden Pijl nog altijd publiekstrekker van jewelste

’t Is weer gedaan. De Gouden Pijl 2024 zit er op en de organisatie heeft na afloop kunnen constateren, dat deze editie aan de verwachtingen heeft voldaan. Het was in alle opzichten een mooie dag met veel zon en veel publiek, dat volop kon genieten van de sport en de muziek. Wij kwamen voor de sport, maar dat geldt lang niet voor iedereen natuurlijk. Juist daar heeft de Pijl z’n populariteit aan te danken en zo lang de mensen elkaar niet in de weg lopen gaat alles prima samen.

Toen we ons om half twee bij de organisatie kwamen melden voor een perskaart, bleek Jorg Eising niet op zijn post te zijn en aangezien de koers voor elite/beloften op het punt stond te beginnen, besloten we “op de bonnefooi” het parcours te betreden. Dat geeft natuurlijk probleempjes af en toe, want in tegenstelling tot Jorg bleek de beveiliging, keurig in het pak, wèl op z’n post.

Omdat er op het laatste moment nog 5 renners hadden ingeschreven, vertrok er een peloton met 49 coureurs en dat is tegenwoordig wel zo’n beetje het maximum. De wedstrijd eindigde in een feestje voor de Friese Houttec-ploeg. Want hoewel een criterium volgens de reglementen nog steeds een individuele wedstrijd is, was aan alles te merken, dat niemand daar een boodschap aan heeft.

Vorig jaar was het de NWV Groningen, die het spel dicteerde, nu nam Houttec “wraak”. Met twee renners waren ze vertegenwoordigd in de kopgroep. Dat waren Michiel Kok en Marijn Frankes (vorig jaar 3e). De kopgroep werd gecompleteerd door Mike Dogterom (een Drent die rijdt voor West Frisia) en Maarten van den Berg uit Rijssen, vorig jaar nog amateur, dit seizoen één van de betere elite-renners. De ontknoping verliep voor Houttec precies volgens plan. Frankes slaagde erin alleen weg te komen met Kok als beschermheer. De zege van Frankes werd daarna uitbundig gevierd. Terecht.

Maarten van den Berg werd 2e en Mike Dogterom 3e. Daarna volgde de triomfantelijke Michiel Kok. Delano Schwenne uit Heukelum won de pelotonssprint vóór Joeri Fledderus, die tegenwoordig regelmatig bij de eerste tien finisht. Jacky Lotterman werd 17e. Hij zat in een tweede pelotonnetje met o.a. Jitse Breeuwsma, de winnaar van vorig jaar. Voor Elmar Bischop verliep de wedstrijd minder voorspoedig. Na ruim drie kwartier zagen we hem met bebloede benen voorbij lopen, samen met zijn vader. Wat een pech kun je hebben !

Koersdirecteur Thijs Rondhuis had zijn kaarten deze keer gezet op de dames. Met Marianne Vos, Mischa Bredewold, Nina Kessler en Chantal Blaak had hij een aantal prominente rensters aan de start weten te krijgen. Onze ex-leden Marlies Vos en Rose Kloese (voor het eerst) waren er ook en zij deden het prima. Jammer was, dat Lieke Nooijen er niet bij kon zijn. Zij reed in Polen met haar Jumbo-Visma team een etappen-wedstrijd, de Princess Anna Vasa Tour. Met veel succes, want Lieke won het eindklassement en 2 etappes. Daarnaast won ze op de eerste dag met haar 5 ploegmaats de ploegentijdrit, waardoor ze meteen hoog in het klassement kwam te staan.

Terug naar Emmen. Daar konden we vaststellen, dat de favorieten hun komst volledig waar hebben gemaakt. Vooral Marianne Vos, die een hoogtestage achter de rug heeft, was bijzonder actief. Zij vormde een trio met Mischa Bredewold en Nina Kessler en dit drietal liep zienderogen weg van het peloton. Verderop in de koers probeerde Marianne het – tot groot enthousiasme van haar jonge supporters – nog met een solo, maar dat werd tijdig geneutraliseerd. In de finale, toen het peloton was gedubbeld, bleef Nina Kessler hangen in het peloton, terwijl de twee matadoren gewoon doorgingen met waar ze mee bezig waren: hard fietsen. Deze keer kregen ze Chantal Blaak mee.

De wedstrijd eindigde in een close-finish met Mischa Bredewold nipt als winnares. Nina Kessler werd 3e en Chantal Blaak 4e. Het peloton was toen al afgesprint met junior Puck Langenbarg als winnares. Zij werd dus 5e vóór Eline van Rooijen en jawel ….. Marlies Vos, die vaak net doet alsof ze niet kan sprinten. Maar als ze het echt wil ….

Rose Kloese klasseerde zich als 16e in dit sterke deelnemersveld en kon tevreden zijn met deze prestatie.

Bij de huldiging kwamen opeens de mondkapjes weer tevoorschijn en moest er anderhalve meter afstand in acht worden genomen. Speciaal voor de gezondheid van Marianne Vos, die nog moet aantreden op de Olympische Spelen.

De wedstrijd voor de dames werd ingeleid door de jeugd van WSV Emmen en de NWV Groningen. Onder leiding van Anniek Zwiers en Pieter Scheve maakte de jeugd een rondje door de volle straten van Emmen met het gehele peloton achter zich aan en als je dat voor het eerst meemaakt, is dat natuurlijk een hele belevenis.

En voor wielerliefhebbers is dit echt genieten geblazen !!

Het hele ritueel kreeg nog eens een herhaling toen de profs vertrokken. Eerst samen op de foto met Tibor Del Grosso, die nog niet zo lang geleden net zo groot was, maar die ondertussen is uitgegroeid tot een boomlange kerel. Het kan snel gaan !

Aan de start stonden blikvangers als Dylan Groenewegen, Elmar Reinders, Bauke Mollema, Danny van Poppel, Cees Bol en Marijn van den Berg. Maar er waren ook renners die aan het begin van hun carrière staan, zoals Thijmen Paardekooper, die we regelmatig op de Meerdijk bezig zien.

Dat de overwinning naar Bauke Mollema zou gaan, hadden we niet verwacht, want alle seinen leken op groen te staan voor Dylan Groenewegen. Waarschijnlijk moeten we dit opvatten als een eerbetoon voor een renner die aan het eind staat van een glansrijke carrière. ’t Is hem gegund. Elmar Reinders (WSV Emmen) finishte als tweede en Dylan Groenewegen werd “slechts” derde.

Tenslotte nog de belangrijkste uitslagen

Profs:

1 Bauke Mollema, 2 Elmar Reinders, 3 Dylan Groenewegen, 4 Cees Bol, 5 Marijn van den Berg, 6 David Dekker, 7 Kjeld Nuis, 8 Danny van Poppel, 9 Tijmen Eising, 10 Tibor del Grosso

Elite/Beloften:

1 Marijn Frankes, 2 op 33 sec. Maarten van den Berg, 3 Mike Dogterom, 4 op 35 sec. Michiel Kok, 5 op 1 minuut Delano Swenne, 6 Joeri Fledderus, 7 Matthieu Hollaar, 8 Stijn Reilman, 9 Adne Koster, 10 Mark Prinsen

Dames:

1 Mischa Bredewold, 2 Marianne Vos, 3 Nina Kessler, 4 Chantal van den Broek-Blaak, 5 Puck