JouwHypotheek populaires weer begonnen na zomerstop

Na een lange onderbreking ging het op 20 augustus weer verder met de “Jouw Hypotheek” populaires. De lange vakantieperiode is niet voor iedereen even prettig verlopen, want van Willem Jan Belt kregen we te horen, dat zijn vader een hartaanval heeft gehad. Hij is in het ziekenhuis van Emmen gedotterd en er zijn stents geplaatst. Door deze onverwachte gebeurtenissen ging er voor Willem Jan helaas een streep door het EK mountainbike in Huskvarna. Maar belangrijker is natuurlijk, dat het ondertussen weer wat beter gaat met de patiënt. Van harte beterschap toegewenst, Jan !

Jan Kalter kreeg in zijn woning ongewenst bezoek van het dievengilde, terwijl hij zelf op vakantie was. De inbrekers bleken alleen geïnteresseerd te zijn in de sieraden, waarvan de meeste volgens Jan trouwens afkomstig waren uit de winkel van het Kruidvat.

Gelukkig gebeurden er ook mooie dingen. Harry en Astrid Dijkstra werden opnieuw opa en oma door de geboorte van een tweede kleindochter. Livia heet ze. Gefeliciteerd !

Er stonden 27 renners klaar, toen microfonist Arjan Freriks het vertreksein gaf. Uiteraard stond Arjen van Putten daar ook bij te pronken in zijn gele trui. De vakantie had hij benut om zijn erelijst nog wat meer glans te geven met een overwinning in het volle Boxmeer (daags na de Tour) en een 2e plaats in Dedemsvaart. Tijmen Eising was terug uit het Zweedse Halmstadt waar hij zaterdag had deelgenomen aan de Gravel World Series met een puike 2e plaats als resultaat.

Koen Nooijen stond aan de start te glunderen, omdat dochter Lieke zojuist een UCI-wedstrijd in België (Zottegem) had gewonnen. Met een gedurfde en lange solo nog wel. Het gaat dus uitstekend met Lieke !!

Een nieuw gezicht was er in de persoon van Jan Peter Boorsma uit Kollumerzwaag. Die naam roept bij ons warme gevoelens op vanwege Henk Boorsma, een Friese topamateur die in de jaren ’80 grote successen boekte en die door een verkeersongeval als 22-jarige uit het leven werd gerukt.

Rick Pors had zijn broer Alexander meegenomen naar de Meerdijk en omdat ook Tobias Dall en Arend Mulder present waren, was de ploeg compleet. Dat gold niet voor WSV Emmen, waar Goos Beukema ontbrak. Zijn plaatsgenoot Jan Vos wist te vertellen, dat Goos momenteel voor een korte periode in Tsjechië aan het werk is.

We kunnen Goos binnenkort dus wel weer terug verwachten op het wielertoneel.

Uit Duitsland kwam deze keer niet alleen Tobias Dall, maar ook de hele familie Harter. Luca en vader Sven deden zelf mee en “opa” Wolfgang stond als supporter aan de kant toe te kijken. Hij vertelde terloops, dat hij nog even “gesnackt” had met Jan Kalter, die van dezelfde generatie is. Ze kennen elkaar maar al te goed van de criteriums in de jaren ’80, toen er nog veel wedstrijden werden georganiseerd in deze regio. Wolfgang reed toen bij de liefhebbers/veteranen, net als Jan, maar ook Henk Kuiper, Leo Hollemans, Tinus Westerman, Sieger Veenstra, Pier Dijkstra en Johan Pluimers (om er maar eens een paar te noemen). Zoon Sven fietste toen met veel succes bij de nieuwelingen en junioren. Luca is ondertussen bezig om in de voetsporen van zijn vader te treden. Hij is van alle markten thuis: ’s winters de veldritten, ’s zomers de weg en zelfs op de baan weet hij van wanten. Dit jaar is hij namelijk Duits kampioen stayeren geworden achter de grote motor van gangmaker André Dippel.

Op de Meerdijk vervulde Luca een bijzonder actieve rol, maar er waren er méér die er zin in hadden. Zelfs Tijmen Eising, die anders vaak een rol op de achtergrond meespeelt, was nu volop in beeld en bekroonde dat meteen ook maar met de zege na een sprint met Arjen van Putten, die goed partij gaf. (Misschien wordt het voor hem zoetjesaan tijd om over te stappen naar de amateurs.)

De eerste aanvaller was Karsten Kamp. Even dachten we een nieuw talent aan het werk te zien, maar na goed kijken en daarna nog eens, zagen we pas dat het Karsten was, die schuil ging in dat vreemde shirt. Toen viel de puzzel meteen op zijn plaats, want we kennen Karsten als iemand die nooit rustig in een peloton blijft meefietsen. Het was Arjen van Putten himself, die na een rondje kwam aansluiten en wie kwam daar als derde man toespringen ? Waarachtig, dat was Karel Overduin, de Omega-renner uit Slochteren, die naar eigen zeggen het liefst in dienst van de ploeg rijdt. Wellicht dus, dat hier sprake was van een taktisch plan ? Het leek erop, want een ronde later waren de koplopers ingehaald en verscheen er een nieuw trio aan het front: Luca Harter, Mart Vos en jawel hoor ….. Daan Koning, die bij Omega te boek staat als de kopman. Rick Pors wilde er naartoe rijden, maar hij kreeg meteen een bewaker aan het wiel in de persoon van een derde Omega-man: Wilfred Drenthen. Er werd nu volle bak gekoerst, waardoor Wilfred naar achteren verdween. In een mum van tijd lag het hele veld compleet uit elkaar. En eigenlijk is het de hele wedstrijd geen moment rustig meer geweest. De strijdlust spatte er vanaf, waarbij opviel dat ook de mannen die eigenlijk helemaal niet zulke goede benen hadden, zich in het strijdgewoel mengden.

Dat het uiteindelijk de sterksten waren die het overleefden, is niet meer dan normaal. Zo hoort het ook. Het waren Arjen van Putten, Luca Harter, Jacky Lotterman, Elmar Bischop, Daniël Hessels (weer prima gereden Daniël !), Tijmen Eising en Rick Pors die tenslotte overbleven. Deze 7 bestookten elkaar met demarrages, totdat Rick Pors met zijn onuitputtelijke energie een doorbraak forceerde. Arjen van Putten reageerde alert en ook Tijmen Eising kon nog aansluiten. De overige 4 moesten passen.

In de eindsprint was Tijmen Eising het snelst, maar zonder transponder kom je niet in de uitslag. Zodoende ging de dagzege naar Arjen van Putten, die anti-sprinter Rick Pors achter zich hield. Hierna kwamen achtereenvolgens binnen: Luca Harter, Jacky Lotterman, Daniël Hessels, Elmar Bischop en het eerste peloton met een spannende eindsprint tussen Karsten Kamp en Willem Jan Belt, gevolgd door Sven Harter (de oudjes doen het nog best !)

Slotconclusie: we hebben een mooie sprankelende wedstrijd gezien en het bleef zowaar droog tot het einde.

De uitslag (alleen met transponder)

1 Arjen van Putten (Emmen), 2 Rick Pors (Ter Apel), 3 Jacky Lotterman (Emmen), 4 Elmar Bischop (Emmen), 5 Karsten Kamp (Gasselternijveen), 6 Willem Jan Belt (Gasselternijveen), 7 Jan Peter Boorsma (Kollumerzwaag), 8 Ivar Hengeveld (Dalen), 9 Wilfred Tiemes (Uffelte), 10 Jan Vos (Sleen), 14 Mart Vos (Aalden), 19 Jessica Lantinga (Uffelte), 20 Diana Boeser (Schoonoord), 21 Laurel ter Braak (Eeserveen)

Algemeen klassement:

1 Arjen van Putten (127), 2 Patrick Nieuwenhuis (99), 3 Willem Jan Belt (97), 4 Lars Alkema (79), 5 Elmar Bischop (65)

Dames: 1 Laurel ter Braak (80), 2 Jessica Lantinga (47), 3 Marlies Vos (40)